Редовно собрание на Светската Анти допинг агенција(WADA)

На редовното собрание на Светската Анти допинг агенција(WADA) одржано во Полска, усвоен е новиот Светски Анти  допинг Код како и други меѓународни правила со утврдени стандарди од областа на допингот во спортот,кои ќе треба да стапат на сила од 2021 година на Национално ниво. Поради тоа Агенцијата за Млади и Спорт

Прогласување на најуспешните пливачи во 2019 година

На ден 28.12.2019 Сабота,Националната пливачка федерација ќе изврши прогласување на најуспешните пливачи во 2019 година. Прогласувањето ќе се изврши во ресторанот Мажестик кој се наоѓа на Ул.Трета Македонска Бригада 11 (спроти Американ Колеџ) во нас. Стар Аеродром и ќе започне во 12:00. Исто така ќе се изврши и доделување на пехарите на најдобрите

Известување

Националната пливачка федерација по повод новите случувања ќе одржи прес конференција утре Четврток 10.10.2019 во АТК Премиум клубот на базенот Борис Трајковски со почеток во 11:00. Ги покануваме сите заинтересирани медиуми,спортски работници и љубители на пливањето да присуствуваат на пресконференцијата Со почит Национална пливачка федерација Претседател Александар Филипчев

Известување

По последните натписи и известувања за промена на името на Федерацијата,сакаме да ве известиме дека единствена федерација надлежна за водените спортови во Македонија е Националната пливачка федерација. Според Централниот регистар на Република Северна Македонија,правен субјек "Пливачка федерација на Северна Македонија" воопшто не постои. За целата оваа ситуација запознаени се сите надлежни институции

Известување

Пливачка Федерација на Македонија од ЛЕН Европска Пливачка Федерација и лично од Претседателот Паоло Барели, и Извршен Директор Џани Минервини доби 100% безрезервна подршка за сите проекти и манифестации од меѓународен карактер 2019-2020г кои ќе се одржат во Северна Македонија. Како специјално признание за досегашна професионална работа на Претседател Александар Маленко

Пријава учество на ЛЕН Меѓународен Критериумски Пливачки Натпревар

Почитувани Клубови, Рок за пријава учество на ЛЕН Меѓународен Критериумски Пливачки Натпревар е 05.Март 2019г 23ч:59м Официјален Е-маил за пријава е office@pfm.mk Секоја пријава после горенаведена дата е НЕВАЖЕЧКА. Со почит, Пливачка Федерација на Македонија

Управен Одбор и Стручен Совет на ПФМ

Управен Одбор на ПФМ -Александар Маленко Претседател -Владимир Пејковски Потпретседател -Мартин Стефановски Потпретседател -Момчило Антевски Член -Фарук Омерагиќ Член -Никола Стојановски Член -Евгениј Поп Ацев Член Стручен Совет на ПФМ за Пливање и Далечинско Пливање -Пејковски Владимир Координатор -Методија Ангелевски Член -Андреј Селезенев Член -Томи Стефановски Член  -Јане Карајованов Член Извршен Директор на ПФМ за меѓународна соработка со ФИНА,ЛЕН,КОМЕН МЕДИТЕРАНСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА, БАЛКАНСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА,МОК и

прва “Fina Swimming Clinic for Coaches “

Пливачка Федерација на Македонија официјално организатор на прва "Fina Swimming Clinic for Coaches " која ќе се одржи во Скопје 6-10 Март 2019г. За официјален Фина предавач е назначен Селектор на Италијанска Младинска Пливачка Репрезентација Г-дин Валтер Бологнани,член на стручен тренерски совет за развој на пливање во ФИНА и ЛЕН. Сите заинтересирани Тренери

ЛЕН Интернационален Пливачки Митинг Гранд При Македонија

Пливачка Федерација на Македонија организатор на прв ЛЕН Интернационален Пливачки Митинг Гранд При Македонија 8-10.03.2019 година Во прилог линк превземете ја програмата. програма за Grand Prix Macedonia

Пријави за Национално Првенство во Далечинско Пливање (зимско)

Во Сабота 29.12.2018 организирано од Пливачка Федерација на Македонија ќе се одржи Национално Првенство во Далечинско Пливање (зимско) 2018 год. 2,5км-Категорија 2003-2006г 5км- категорија 2002г и постари Натпреварот ќе се одржи на Вип Базен СРЦ -Борис Трајковски со почеток во 16ч. Пријави на натпреварувачи до 28.12.2018г(Петок) 23:59 на официјален Емаил- office@pfm.mk

Пливачка федерација организатор на Европски Лен Куп 2019

Пливачка Федерација на Македонија со гордост објавува дека официјално е организатор на Европски Лен Куп олимписка дисциплина 10км Охрид- 18 Август 2019г Повеќе информации на web страната на ЛЕН http://www2.len.eu/?p=13282

Одлуки на Управен одбор

Управен Одбор на ПФМ на седница одржана на 9ти Октомври 2018г донесе Одлуки кои стапуваат на сила веднаш Одлука      - Се усвојува ПФМ БОДОВЕН СИСТЕМ за категоризација на клубови и пливачи на Национално Првенство. Пливачи кои имаат исполнето критериум "спортска надеж" за тековна календарска натпреварувачка сезона се ОСЛОБОДУВААТ од

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Пливачка Федерација на Македонија со гордост објавува дека и официјално од 1ви Октомври 2018г до 2021г 30ти Септември ќе биде дел од раководни функции во Медитерански Пливачки Федерации преставена од Нашиот Претседател Александар Маленко. Со ова се докажа целокупниот труд и професионализам на ПФМ раководство во овој изминат 10 месечен период

ПФМ дел од Европска Недела на Спорт

Во рамките на Европската недела на спортот, наредниот четврток и петок во СЦ "Борис Трајковски" ќе се одржи отворен ден за пливање. Од 18 до 20 часот, влезот во базенот ќе биде бесплатен за сите посетители, а познати македонски пливачи ќе ги презентираат дисциплините во пливање. Посетителите ќе имаат можност да

Македонски Куп во Далечинско Пливање Велес 2018г

Почитувани, Со огромно задоволство Ве покануваме да земете учество на 5-от "Велешки пливачки маратон", кој ќе се одржи на 15.09.2018г (сабота) на езеро "Младост" - Велес Сите подетални информации ги имате во прилог (attach) ИНФО Мапа: Пријава телефони за контакт Пливачка федерација на Македонија Александар Маленко...077-846-444 Томи Стефановски......070-331-802 Владимир Пејковски...070-338-863 Велешки пливачки Маратон Иле Попов..................070-863-735

Официјални резултати – Македонски куп во далечинско пливање

Официјални комплетни резултати од одржаниот Македонски куп во далечинско пливање: резултати 2.5км - категорија пионери резултати 2.5км - категорија младинци резултати 2.5км - категорија кадети резултати 2.5км - апсолутна категорија

Македонски куп во далечинско пливање

Македонски куп во далечинско пливање 2.5 км Охрид патека: Леко Радич на релација: Горица - х. Royal View Охрид Натпрецарот ќе се одвива со следниот распоред: 15.30ч.: Технички подготовки и медицински прегледи 17.00ч.: Старт на трката 19.00ч.: Прогласување на победници Повеќе: Судиски состав Патека Ледо Радич Стартна листа

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Пливачка Федерација на Македонија согласно календарска програма за натпреварувачка сезона 2018г на 18ти Август ќе одржи Интернационален Пливачки Маратон 10км Охрид Македонија. Во прилог превземете ENTRY FORM Пријавување најдоцна до 31ви Јули 2018г на официјален Email на ПФМ office@pfm.mk malenko@pfm.mk tomi@pfm.mk Дополнителни информации и General Info Bulletin по завршување на рок за пријавување.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Согласно натпреварувачката календарска програма на ПФМ за сезона 2018г, Ве известуваме дека на 02 Август во Охрид ќе се одржи првата трка од Македонски Куп во далечинско плување за 2018г. ИНФОРМАЦИИ

ДЕМАНТ од Претседател на ПФМ

Со цел вистината конечно да ја дознае јавноста,како шлаг на торта дојде интервјуто објавено во дневен весник"Вечер"23.06.2018г со самопрогласениот "генерален секретар"на ПФМ,Марјанчо Соколовски-Мане. Немаме намера да трошиме време и зборови за одбрана,напротив со само неколку реченици ќе ја доловиме состојбата која ја предизвикуваат Вакви злобни личности,скриени за и во име на

Известување

Известување, На Генерално изборно собрание КОМЕН на Медитерански Пливачки Федерации кое се одржа на 20-21 Јуни во Тарагона Шпанија, Претседателот на Пливачката Федерација на Македонија Александар Маленко е избран за Претседател на КОМЕН техничкиот комитет за Open Water пливање, со мандат до 2022 година.

Известување за национални првенства

Почитувани, Ве известуваме дека Националното првенство во пливање за сениори-ки, младинци-ки и Националното првенство за кадети-ки, пост. пионери-ки и помл. пионери-ки кои според Програмата и Календарот на Пливачка Федерација на Македонија требаше да се одржат на базенот Билјанини Извори во Охрид, заради технички причини ќе се одржат во Скопје на Олимписки

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Пливачка Федерација на Македонија објавува дека согласно календарска програма за 2018 година, на 30 Јуни и 01 Јули 2018 година ќе се одржи Национално Летно Првенство во Пливање. Место на Одржување - Олимписки Базен-Центар Скопје. Технички Организатор - ПК ФЕНИКС СКОПЈЕ. Дополнителни информации ќе добијат сите клубови-членки на ПФМ преку електронска пошта и

Одлуки донесени на Управен Одбор 23.05.2018

Управен Одбор на Пливачка Федерација на Македонија на седница одржана 23.05.2018 ги донесе следните одлуки 1. Секој клуб членка на ПФМ за да биде организатор на Официјален Меѓународен Пливачки Митинг и истиот биде дел од годишна натпреварувачка програма на ПФМ е должна да ги исполни сите обцрски потпишани со правила и

Информација

На меѓународниот Традиционален ФИНА Пливачки Митинг Акрополис во Атина учество земаа 6 земји со над 350 пливачи. Резултати на Македонските претставници: Давор Петровски 200м делфин 2:09:86 младинска олимписка норма. Иван Симоновски 100м делфин 57:51 младинска олимписка норма 50м делфин 26:30 најдобар резултат Филип Дерковски најдобри резултати испливани 400м мешано 4:46:73 и 200м мешано 2:14:46 Македонија