Рејмонд Аксел победник на XXVII Охридски Маратон

Французинот Рајмонд Аксел е победник на 27. Охридски пливачки маратон што се пливаше на Охридското Езеро. Аксел, кому ова му е прво појавување на охридскиот маратон, патеката Климе Савин” долга 30 километри ја исплива за 5:09:54 часа, соборувајќи го рекордот на Бугаринот Петар Стојчев, поставен лани за скоро 10 минути.

– Ми беше задоволство да победам во Охрид каде што конкуренцијата беше голема. Патеката не беше толку тешка колку што условите во Охридското Езеро беа променливи – рече победникот на Охридскиот пливачки маратон.

Втор беше Италијанецот Едоардо Стокино, а трет Русинот Иван Афоневич, кој за неколку стотинки беше побрз од Евгениј Поп Ацев, кој трката ја заврши како четвртопласиран.

– Нема што да се жали за изгубеното трето место. Иако јас сум многу тажен, сепак испливав на високо ниво – заклучи Евгениј Поп Ацев. Александар Илиевски и Александар Панчевски ги освоија последното 15., односно 16. место.

Најуспешна кај жените беше Мартина Грималди од Италија, која во фото-финиш со водечката на ранг-листата Олга Козјодуб ја мина целната линија, остварувајќи резултат од 5:24:07 часа. Третопласирана беше Хрватката Карла Ситиќ.

Подолу се официјалните резултати од маратонот според FINA.

РЕЗУЛТАТИ – ГЕНЕРАЛЕН ПЛАСМАН

Reg.No. Start No Gender Time Name and Surname Nation
1 11 M 5:09:54:95* Reymond Axel France
2 8 M 5:10:57:22 Eduardo Stocino Italy
3 12 M 5:11:28:35 Ivan Afanevich Russia
4 2 M 5:11:29:06 Evgenij Pop Acev Macedonia
5 1 M 5:11:56:75 Tomi Stefanovski Macedonia
6 16 M 5:12:01:50 Damian Blaum Argentina
7 15 M 5:15:00:98 Guillermo Bartola Argentina
8 10 M 5:16:35:37 Joannes Hedel France
9 9 M 5:19:26:75 Simone Ercoli Italy
10 25 F 5:24:07:25 Martina Grimala Italy
11 18 F 5:24:07:46 Olga Kozydub Russia
12 6 M 5:24:38:50 Tsvetan Yordanov Bulgaria
13 21 F 5:24:48:91 Karla Sitic Croatia
14 14 M 5:27:29:37 Ventsislav Aydarski Bulgaria
15 7 M 5:27:37:50 Milan Marin Croatia
16 5 M 5:29:11:88 Libor Smolka Czech Republik
17 19 F 5:32:43:06 Rybarova Silvie Czech Republik
18 26 F 5:41:51:47 Ester Nunez Morera Spain
19 13 M 5:49:21:34 Simon Pastor Germany
20 4 M 5:49:47:10 Alekandar Ilievski Macedonia
21 27 F 5:49:47:84 Anna Mankevich Russia
22 22 F 6:03:18:38 Lidija Ivanova Bulgaria
23 28 F 6:13:40:15 Kelly Lexie USA
24 23 F 6:14:23:50 Dina Levacic Croatia
25 3 M 6:46:22:08 Aleksandar Pancevski Macedonia
26 20 F 6:46:42:45 Noelia Petti Argentina
/ 17 M Out of Time Limit Ciaramella Fernando Dario Argentina
/ 24 F DNS Nikoleta Simonazzi Italy

 

* Official Race Record

РЕЗУЛТАТИ – МАЖИ

Position Start No Gender Time Name and Surname Nation
1 11 M 5:09:54:95* Reymond Axel France
2 8 M 5:10:57:22 Eduardo Stocino Italy
3 12 M 5:11:28:35 Ivan Afanevich Russia
4 2 M 5:11:29:06 Evgenij Pop Acev Macedonia
5 1 M 5:11:56:75 Tomi Stefanovski Macedonia
6 16 M 5:12:01:50 Damian Blaum Argentina
7 15 M 5:15:00:98 Guillermo Bartola Argentina
8 10 M 5:16:35:37 Joannes Hedel France
9 9 M 5:19:26:75 Simone Ercoli Italy
10 6 M 5:24:38:50 Tsvetan Yordanov Bulgaria
11 14 M 5:27:29:37 Ventsislav Aydarski Bulgaria
12 7 M 5:27:37:50 Milan Marin Croatia
13 5 M 5:29:11:88 Libor Smolka Czech Republik
14 13 M 5:49:21:34 Simon Pastor Germany
15 4 M 5:49:47:10 Alekandar Ilievski Macedonia
16 3 M 6:46:22:08 Aleksandar Pancevski Macedonia
  17 M Out of Time Limit Ciaramella Fernando Dario Argentina
           

 

* Official Race Record

РЕЗУЛТАТИ – ЖЕНИ

Position Start No Gender Time Name and Surname Nation
1 25 F 5:24:07:25 Martina Grimala Italy
2 18 F 5:24:07:46 Olga Kozydub Russia
3 21 F 5:24:48:91 Karla Sitic Croatia
4 19 F 5:32:43:06 Rybarova Silvie Czech Republik
5 26 F 5:41:51:47 Ester Nunez Morera Spain
6 27 F 5:49:47:84 Anna Mankevich Russia
7 22 F 6:03:18:38 Lidija Ivanova Bulgaria
8 28 F 6:13:40:15 Kelly Lexie USA
9 23 F 6:14:23:50 Dina Levacic Croatia
10 20 F 6:46:42:45 Noelia Petti Argentina
/ 24 F DNS Nikoleta Simonazzi Italy